Energie Bureau Lens uw partner bij verkoop en verhuur voor de aflevering van het EPC of energieprestatiecertificaat, de asbestinventaris of kortweg asbestattest en de elektrische keuring nodig bij verkoop van uw woning of eigendom.
EBL - Energie Bureau Lens
Ingenieursbureau van erkende energiedeskudigenen en asbestdeskundigen
  Energie Bureau Lens   -   Asdonkstraat 51   -   3294 Molenstede   -   0495-14.23.46   -   energiebureaulens@gmail.com

BEL ONS NU OP ONS ALGEMEEN NUMMER 0495 14.23.46 EN BESTEL TELEFONISCH
Het energieprestatiecertifcaat of kortweg EPC
Een energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat weergeeft hoe energiezuinig een gebouw of gebouweenheid is. Op een EPC vindt u informatie over hoe goed het gebouw of de gebouweenheid geïsoleerd is, welke beglazing aanwezig is, hoe zuinig de verwarming is en de installatie voor warm water, …
Op het EPC staan ook aanbevelingen om het pand energiezuiniger te maken.
Ondertussen is het energieprestatiecertificaat of EPC voor residentiele gebouwen een vertrouwd gegeven bij verkoop en verhuur.  Het EPC is immers sinds 2009 verplicht bij de verkoop en verhuur van woningen, appartementen, studio's, handelspanden,...
Gebouwen kunnen erg van elkaar verschillen. Daarom zijn er verschillende soorten EPC’s, afhankelijk van het type gebouw.
Naast het EPC voor residentiele (woningen en appartemeneten) en niet residentiele gebouwen (handelspanden) is er ook reeds een EPC verplichting voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Tegen eind dit jaar moet elk gebouw met minimaal twee wooneenheden (appartementen) beschikken over een EPC gemeenschappelijke delen.

Geen of slechts een gedeeltelijke indexering voor de energieverslindende woningen, info met betrekking tot de wijzigingen met betrekking tot de jaarlijkse indexering van de huurprijs
Geen of beperkte indexering huurprijzen voor woningen met EPC-label D, E en F
Sinds 1 oktober 2022 bevriest de Vlaamse Regering de huurprijzen van de meest energieverslindende woningen. Dit geldt voor één jaar. Het verbod op indexatie van de huurprijzen geldt op alle lopende woninghuurovereenkomsten (behalve de studentenhuurovereenkomsten). Dit zijn dus huurovereenkomsten die vóór 1 oktober 2022 zijn gesloten volgens de Woninghuurwet of het Vlaams Woninghuurdecreet. De indexeringsstop of -beperking geldt niet voor woningen die verhuurd worden via een sociale huisvestingsmaatschappij, maar wel voor hoofdhuurcontracten en onderhuurcontracten met sociale verhuurkantoren.
Concreet betekent dit:
Een indexering mag niet voor woningen met een EPC-label E of F of voor woningen zonder EPC-attest.
Voor woningen met een EPC-label D wordt de indexatie beperkt tot 50%. De verhuurder berekent het verschil tussen de huidige huurprijs     en de geïndexeerde huurprijs (berekend volgens de standaard indexatieformule) en deelt dit bedrag door twee. Dit gedeelde bedrag telt de verhuurder dan bij de huidige huurprijs.
Bij energiezuinige woningen met een EPC-label A+, A, B of C wijzigt er niets. Verhuurders van die woningen mogen de huurprijs nog steeds indexeren.
Een EPC-label vind je terug op je energieprestatiecertificaat (EPC). Het moet verplicht aanwezig zijn bij een verkoop of een verhuur. Sinds 1 januari 2019 zijn de EPC’s volledig in een nieuw jasje gestoken. De nieuwe EPC’s vermelden naast een kengetal (uitgedrukt in kWh/m²) vandaag ook een label. Het certificaat wordt daardoor een stuk visueler en begrijpelijker voor eigenaars, kandidaat-kopers en -huurders.

Zowel de ‘oude’ EPC’s zonder labels, als de nieuwe met labels zijn in omloop. Wat als je enkel beschikt over een EPC zonder label? Volgens Vlaanderen.be mag je dezelfde regels toepassen voor deze EPC’s, maar de kengetallen (uitgedrukt in kWh/m²) moeten dan vertaald worden naar labels om te weten of een indexering mag gebeuren. Dit kan op de volgende manier:

    hoger dan 500 kWh/(m² jaar) = label F
    tussen 500 en 400 kWh/(m² jaar) = label E
    tussen 400 en 300 kWh/(m² jaar) = label D
    tussen 300 en 200 kWh/(m² jaar) = label C
    tussen 200 en 100 kWh/(m² jaar) = label B
    tussen 100 en 0 kWh/(m² jaar) = label A
    minder dan 0 kWh/(m² jaar) = label A+

NIEUW Renovatieplicht in 2023
wat houdt dat in?
Vanaf 1 januari 2023 moeten nieuwe eigenaars van energieverslindende woongebouwen in Vlaanderen (dat zijn woongebouwen met een EPC-label E of F) hun aangekochte woning binnen de 5 jaar na aankoop grondig energetisch  renoveren tot minimum EPC-label D. Wat betekent dat precies?
Iedereen die in Vlaanderen een huis koopt met label E of F, moet binnen de vijf jaar de nodige inspanningen doen om het gebouw naar niveau D te brengen. Dat wordt immers gezien als het haalbaar gemiddelde. Ben je al eigenaar van een woning? Dan krijg je  iets meer tijd… je hebt tot 2030 om het energielabel minstens naar D te brengen.
Hoe weet je of je woning energiezuinig is?
Het instrument om te weten hoe energiezuinig je woning is, is het energieprestatiecertificaat (EPC). Dat moet hoe dan ook aanwezig zijn bij een verkoop. Sinds 1 januari 2022 moet je bij een verkoop trouwens altijd in het bezit zijn van een ‘vernieuwd’ EPC. Dat is een EPC die naast een energiescore, ook labels meegeeft en aanbevelingen bevat. Op die manier weten eigenaars welke werken prioritair zijn. Een EPC blijft tien jaar geldig. Wie grondig renoveert, doet er echter goed aan om zijn EPC te laten aanpassen, zodat het de energetische toestand van de woning correct weergeeft. Een nieuw EPC laten opstellen door een energiedeskundige kan het verschil uitmaken met oog op een toekomstige verkoop: de energiezuinigheid van de woning speelt een steeds grotere factor voor de waardebepaling van een woning.

Wil je meer informatie:


Uitbreiding van de EPC-plicht vanaf 1 mei 2023

Vanaf 1 mei 2023 is een EPC verplicht bij álle vormen van notariële overdracht, en dus niet enkel bij verkoop, verhuur, erfpacht en opstalrecht. Het gaat over overdrachten in volle eigendom, zowel overdrachten van een onverdeeld aandeel als van het geheel.

Deze uitbreiding van de EPC-plicht is van toepassing op authentieke akten verleden vanaf 1 mei 2023, zowel voor residentiële als voor niet-residentiële gebouweenheden.

Vanaf 1 mei 2023 valt voor residentiële gebouwen ook de uitzondering weg voor ongeschikt en onbewoonbaar verklaarde woningen: die vallen vanaf dan ook onder de EPC-plicht.
Home Prijzen info EPC Contact Asbestinventaris www.energiesparen.be